De omgeving

 

Neede is als jamgemeente landelijk bekend door de Nationale Jammarkt, die jaarlijks op de laatste woensdag van de zomervakantie wordt gehouden.

Het landschap van Neede is een typisch coulisselandschap: rustieke landweggetjes langs velden en akkers, afgewisseld door houtwallen, beekjes, bosvennetjes en woeste gronden met heide en dennen. In de gehele gemeente bevinden zich vogelbroedgebieden (o.a. van de steenuil, de wielewaal en de nachtegaal).

Neede wordt omringd door de natuurgebieden Spilbroek, Noordijkerveld, Needse Achterveld en de Needse berg. Een geologische periode werd vroeger Needien genoemd, nadat in een groeve van de Needse berg uit deze periode een kaakfragment van de immense Reuzen of Woudolifant (Hesperoloxodon antiquus) werd gevonden.Op de Needse berg is nu het Geologisch Natuurpad uitgezet. Op de Needse Berg staat ook “De Hollandsche Molen”.

Enkele bekende evenementen in de buurt zijn;

  • Have A Nice Day is een dancefestival dat in 2005 in Eibergen is ontstaan. Vanwege organisatorische problemen in Eibergen, wordt het festival sinds een aantal jaren rondom openluchttheater ‘t Galgenveld in Borculo gehouden.
  • In Neede wordt sinds 1991 de Nationale Jammarkt gehouden.
  • Jaarlijkse worden in Beltrum en Rekken grote bloemencorso’s (met dahlia’s) gehouden als onderdeel van de jaarlijkse kermis/zomerfeesten.
Musea’s;
In Berkelland vind je meerdere musea met uiteenlopende thema’s. In Museum MORE-Kasteel Ruurlo vind je de prachtige werken van Carel Willink! In Borculo ontdek je de fascinerende wereld van fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen in het Kristalmuseum. Verderop in Borculo vind je het Brandweer- en Stormrampmuseum waar je een goede indruk krijgt van brandweerwagens door de jaren heen! Museum De Scheper in Eibergen en Museum De Lebbenbrugge in Borculo nemen je mee naar het rijke verleden van de streek.